Vanliga frågor kring stipendier

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Bild som visar perspektivet av någon som ska skriva stipendieansökan

Vad är ett stipendie?

Stipendier är ekonomiska tillskott som kan sökas av personer som uppfyller kraven angivna i stipendiefonder sökkriterier.

Ofta kan det handla om ett arv från en person som gått in i en fond, som tillägnar en bit av sina tillgångar till en viss grupp i samhället varje år. Det kan exempelvis handla om studenten från en viss ort i Sverige som kan få ett stipendie från en viss fond.

Generellt sett kan det vara rätt svårt att hitta stipendier som passar ens profil. Därför skapade vi Stipendieboken.se, för att göra det enklare att hitta!

Vad är en fond?

En fond är en pott med pengar öronmärkta för ett visst ändamål. I stipendiesammanhang styrs vad pengarna ska gå till ofta av en grupp delegater eller en stiftelse.

En stiftelse är en juridisk person utan vare sig ägare eller medlemmar, men med stadgar som ska agera som fondens ändamål.

Hur söker man ett stipendium?

Nedan listar vi fem tips på hur du söker stipendium.

1. Våga vara personlig

Stipendiefonder anförtror sina stipendiater pengar till olika ändamål. Att skapa förtroende och våga vara personlig i sin ansökan är viktigt, för att lyckas med att ge stipendiefonden förtroende för just dig som stipendiat och mottagare av pengar.

Personligt brev. Försök alltid att skicka med ett personligt brev. Även fast många stipendier bara har ett standardiserat formulär att skicka in som ansökan, så tveka inte att också bifoga ditt personliga brev. Detta ses bara som positivt.

Porträttbild. Ha gärna med en bild på dig själv i ditt personliga brev. Stick ut genom att våga ta med en fin bild på dig själv i ansökan till stipendiet. Detta gör det hela mer personligt och etablerar ett förtroende för läsaren.

Handskriven signatur. Avsluta ditt personliga brevet med en handskriven signatur. Detta stärker intrycket av att du verkligen har lagt tid och omtanke på ditt personliga brev, och att du värdesätter stipendiet.

2. Prioritera första intrycket

Stipendiefonder får många ansökningar och därför är det viktigt att din ansökan på en enda sekund kan skapa intresse. Bygg på vårt föregående tips om att vara personlig med följande bitar!

Korrekturläs alltid. Be en vän eller familjemedlem att läsa ditt brev. Fastnar de för det så är det bra, gör de inte det så se över om du kan göra något annorlunda!

Skriv enkelt. Titta i en godtycklig kvällstidning på webben eller på papper och granska några artiklar där. Förstå hur de lägger upp texten, speciellt inledningen för att den ska vara inbjudande för läsaren att läsa vidare. Tillämpa dessa tekniker i ditt brev.

Om digital ansökan: Namnge filerna snyggt. Om digital ansökan: namnge filerna prydligt. T.ex.: ”1. Personligt brev.pdf”. Skicka med fördel alla filer i pdf-format om inget annat anges.

Om fysisk ansökan: Snyggt papper. Om brevansökan, skriv (ut) ditt brev p. fint, kvalitativt papper.

3. Ge tid åt detaljerna

Stipendiefonder är bundna till att bara dela ut pengar till de som verkligen uppfyller villkoren. Se därför till att alltid du uppfyller villkoren för att få stipendiet innan du lägger mycket tid på en specifik ansökan.

Notera ansökningsperioden digitalt, i en anteckningsbok eller liknande. Det är så lätt att råka glömma bort att ansöka, vilket är snöpligt. Se därför till att gärna få notis på datorn eller mobilen när ansökningen öppnar.

Fråga gärna stipendiets kontaktperson. Stipendier kan ofta ha bristande information tillgänglig online. Tveka därför inte att alltid skicka ett trevligt mejl eller att ringa för att fråga om stipendiet, för att maximera dina chanser.

Lägg tid på designen av ditt brev och ange dagens datum i övre hörnet. Sök efter inspiration på brevdesign online som du tycker om.

Presentationen och inramningen av texten genom exempelvis typsnittet, säger nästan lika mycket som texten själv.

4. Var ödmjukt ambitiös

Stipendiefonder är gärna måna om att se att du som person är driven och ambitiös.

Lyft fram detta men ge samtidigt gott om plats till att beskriva vad stipendiet skulle betyda för dig i ditt personliga brev.

Håll brevet ungefär tre fjärdedelars A4 långt. Denna gräns är viktig, eftersom det ungefär så långt är de flesta läsare redo att läsa utan att det blir jobbigt, och då är risken att de lägger undan ditt brev för att läsa ett annat.

Skriv 1/3 om dig själv och din bakgrund, 1/3 om vad du åstadkommit, 1/3 vad stipendiet skulle innebära för dig. Detta är en ungefärlig rekommendation för att få en bra balans i brevet.

Avsluta med en positiv slutkläm i brevet.

Precis innan din signatur i slutet av brevet är det oftast en stor vinst att visa positivitet och att man är trevlig med någon form av glad hälsning på en ny rad.

5. Hitta rätt balans i din text

Personliga brev ska leda ögonen till de mest viktiga bitarna. Att ha för långa stycken är bäst att undvika, så försök gärna att ta dessa tips nedan i åtanke för att få en balans.

Börja stycken med de viktigaste meningarna. Ofta vandrar läsarens ögonen snabbt över brevet, och blicken fastnar då ofta på de första bitarna i varje stycke.

”Enradare” kan ge en toppeneffekt. Ett tips att tänka på: vill du verkligen rikta uppmärksamhet mot en viss mening kan du skriva den med radbryt innan och efter. Denna rad kommer ofta läsaren att naturligt upptäcka först.